Składniki:
- 6 dużych cytryn
- 1 kg ulubionego miodu
- 1,5l spirytusu 70%
- gaza
Cytryny dokładnie umyć i pokroić w plastry o grubości ok 3-4 mm. Ważne, by wyjąć wszystkie pestki! W przeciwnym wypadku nasza cytrynówka będzie nieprzyjemnie gorzka. Zalać cytryny miodem i odstawić na dobę w chłodne, ciemne miejsce.
Po dobie zalać cytryny z miodem spirytusem i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką lub patyczkiem.
Odstawić w ciemne, chłodne miejsce.
Nalewkę należy codziennie delikatnie mieszać drewnianą łyżką lub patyczkiem tak by miód połączył się ze spirytusem.
Po tygodniu nalewkę przecedzić przez kilkukrotnie złożoną gazę, zlać do szklanych butelek i odstawić dla nabrania mocy i aromatu.
Im dłużej nalewka stoi, tym jest gładsza i delikatniejsza, choć nadal tęga.
Opcjonalnie można do butelek z nalewką dodać po 1 goździku, małym kawałku gałki muszkatołowej lub po 2-3 jagody jałowca.