23 November 2020
309
0
0
Doskonałym sposobem na pozyskanie najbardziej wartościowych składników propolisu jest wykonanie nalewki propolisowej.
Składniki:
- 100 g propolisu;
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego – 70% – 95%
- gaza
Propolis wkładamy do zamrażarki. Gdy masa stanie się twarda, wyjmujemy ją i mielimy w elektrycznym młynku lub rozbijamy tłuczkiem kuchennym (warto włożyć zamrożony propolis do woreczka foliowego i tłuc przez ścierkę lub ręcznik). Następnie wsypujemy rozdrobniony propolis do szklanej butelki lub słoika. Zalewamy spirytusem i wstrząsamy.
Odstawiamy nalewkę na 7 dni. Warto codziennie lekko ją wstrząsnąć.
Po 7 dniach przecedzamy przez kilkukrotnie złożoną gazę. Przechowujemy w szklanych buteleczkach lub w słoiczkach w ciemnym miejscu.