Miody dzielimy na miody spadziowe i miody nektarowe.

Miody spadziowe są to miody pochodzące ze spadzi czyli zbieranych przez pszczoły wydzielin pasożytujących na liściach tych drzew owadów: (mszyc lub czerwców), zmieszanych z wyciekającym – na skutek nakłucia owadów – sokiem roślinnym. W Polsce występują dwa gatunki miodów spadziowych. Miody ze spadzi liściastej zazwyczaj pochodzą z drzew lipy oraz innych drzew parkowych. Miód ze spadzi liściastej ma charakterystyczny gorzkawy posmak i nie jest chętnie spożywany z uwagi na specyficzny smak. Miód ze spadzi iglastej jest najczęściej ciemny czasem z odcieniem zielonkawym. Ma charakterystyczny żywiczny posmak bardzo ceniony przez miłośników miodu. Jest również bardzo cennym miodem leczniczym. Spadź nie występuje corocznie. W niektórych regionach Polski występuje raz na kilka lat i dlatego miód spadziowy jest jednym z droższych miodów w Polsce.

Miody nektarowe pozyskiwane są z miododajnych roślin nektarujących. Miody takie wymagają bardzo rzetelnej pracy pszczelarza, tak by nektar został pozyskany z konkretnej rośliny np. tylko z akacji. Miody takie odbiera się z ula zaraz po przekwitnieniu danej rośliny miododajnej. Miody nektarowe (kwiatowe) odznaczają się wyraźnym aromatem i piękną barwą od niemal przezroczystych miodów (miód akacjowy) poprzez odcienie złota i jasnego brązu aż do koloru oberżyny (miód gryczany). Miody nektarowe dzielimy na miody odmianowe ze względu na to z jakiej rośliny pszczoły pozyskiwały nektar. I tak możemy wyróżnić takie miody jak: akacjowy, lipowy, rzepakowy, malinowy, gryczany, słonecznikowy, mimozowy (nawłociowy).