„Kiedy pszczoła zniknie z powierzchni Ziemi, człowiekowi pozostaną już tylko cztery lata życia. Skoro nie będzie pszczół, nie będzie też zapylania. Zabraknie więc roślin, potem zwierząt, wreszcie przyjdzie kolej na człowieka”.
Karol Darwin
Pszczoły pełnią bardzo ważną funkcję w środowisku naturalnym. Zbierając pyłek i nektar z kwiatów, zapylają rośliny. Dzięki nim powstają zdrowe nasiona i owoce, będące pokarmem dla zwierząt i ludzi. Owady zapylają większość roślin, które uprawiamy i którymi żywimy zwierzęta hodowlane i siebie. Wartość roślin, które hodujemy dzięki zapylaniu przez pszczoły, przekracza wielokrotnie wartość samych produktów pszczelich, takich jak wosk i miód. W wielu krajach utrzymuje się pasieki tylko po to, żeby pszczoły zapylały uprawy oraz rośliny ozdobne. Zapylane przez pszczoły rośliny z ekosystemów takich jak ogrody i parki z roku na rok są silniejsze oraz mają zdrowe nasiona i owoce. Takie środowisko zachęca liczne zwierzęta i ptaki by w nim zamieszkać. Pszczoły muszą odwiedzić około 4.000.000 kwiatów, by zebrać nektar na 1 kg miodu. Dzięki zapylaniu pszczół możemy cieszyć się smakowitymi owocami, takimi jak jabłka, śliwki, gruszki, maliny i smażyć nasze jedzenie na przykład na oleju rzepakowym. Z powodu szerokiego stosowania chemicznych środków (pestycydy, herbicydy, nawozy sztuczne) oraz zanieczyszczenia środowiska naturalnego jest coraz mniej owadów zapylających. Rodzinom pszczelim zagrażają również choroby, takie jak warroza, nozymoza i zgnilec. Obecnie pszczoły bez pomocy człowieka nie byłyby w stanie utrzymać optymalnej liczebności w środowisku naturalnym. Szansą na zwiększanie populacji pszczół, jest sytuowanie rodzin pszczelich w miejscach wolnych od masowych produkcji rolnych – takich jak parki i ogrody.