Pszczoła miodna Apis mellifera pracuje dla ludzi na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Rodzina pszczela składa się z 20.000–80.000 pszczół robotnic, 500–3.000 trutni i tylko jednej królowej-matki. Robotnice pszczół są samicami, ale nie rozmnażają się. Jedyną płodną samicą w rodzinie pszczelej jest królowa-matka, która składa od kilkuset do nawet ponad 3.000 jaj na dobę, a wszystkie pszczoły w roju są jej potomstwem. Czerw to jaja, larwy i poczwarki wychowywane przez pszczoły w komórkach plastra. Wewnątrz gniazda, gdzie wychowywany jest czerw, pszczoły utrzymują temperaturę ok. 35°C przez cały okres jego wychowu. Od momentu złożenia jajeczka pszczoła robotnica dorasta w 21 dni, truteń w 24 dni, a matka pszczela w 15,5 doby. Matka pszczela może żyć nawet 5 lat. W szczytowym okresie czerwienia (składania jajeczek) waga złożonych jajeczek w ciągu 1 doby jest większa niż masa samej matki. Pszczoły robotnice zimą żyją 8 miesięcy, latem tylko 5 tygodni – dosłownie zapracowują się na śmierć. W okresie jesienno-zimowym pszczoły zawiązują wewnątrz ula tak zwany kłąb, w którym ciasno skupione utrzymują stałą temperaturę około 10 stopni C, żywiąc się zgromadzonym miodem oraz pyłkiem, i czekają na wiosnę. Pszczoły zwiadowczynie zawiadamiają pszczoły zbieraczki o obfitości pożywienia za pomocą tańca. Pszczoła to jedyny owad, który wytwarza dla siebie żywność zdatną do zjedzenia dla człowieka. Jedna pszczoła waży około 100 mg. Pszczoły orientują się w terenie dzięki słońcu. Jeżeli słońce znajduje się za chmurami, wystarczy im polaryzacja światła, którą potrafią obserwować. Wiele kwiatów ma na płatkach wzory odbijające ultrafiolet. Wzory te są widoczne tylko dla pszczół. Rodzina pszczela w ciągu roku zużywa ok. 100 kg miodu. Tylko jego nadwyżki można podebrać pszczołom. Pszczoła żądli tylko w ostateczności, po użądleniu natychmiast umiera. W Polsce żyje około 450 gatunków pszczół, z których wiele to gatunki zagrożone.