- Pyłek kwiatowy
Pyłek kwiatowy jest podstawowym obok miodu pokarmem pszczół. Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i po uformowaniu kulek przenoszą je do ula w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach. Część pyłku pszczoły przeznaczają od razu do zjedzenia, a pozostałą część składają do komórek, ubijają i pokrywają miodem. W ten sposób zakonserwowany pyłek nazywamy „pierzgą”.
- Wosk pszczeli
Wosk pszczeli wytwarzają młode pszczoły robotnice. Aby wytworzyć 1 kg wosku, pszczoły muszą spożyć 4–5 kg miodu. Świece woskowe są znane i cenione od wieków. Spalane świece woskowe korzystnie jonizują powietrze, odświeżają je oraz likwidują nieprzyjemne zapachy. Woń spalającego się wosku ma właściwości kojące i relaksujące.
- Propolis
Propolis (kit pszczeli) to lepka substancja z domieszką żywic o brunatnej barwie. Słowo propolis w języku greckim oznacza „przedmurze miasta”. Propolis jest używany przez pszczoły do pokrywania wszelkich elementów wewnętrznych ula oraz do uszczelniania gniazda. Zabezpiecza pszczelą rodzinę przed rozwojem bakterii, grzybów, pleśni oraz innych szkodliwych mikroorganizmów.
- Mleczko pszczele
Mleczko pszczele jest nazywane eliksirem młodości. Ten ekstrakt życia wytwarzają młode pszczoły, karmicielki. Służy do żywienia młodych larw pszczelich przez pierwsze 3 dni życia oraz pszczelej matki w czasie gdy składa jajeczka.
- Jad pszczeli
Jad pszczeli wytwarzają pszczoły robotnice i pszczele matki. Służy im do obrony i walki z wrogami. Skład jadu pszczelego jest zbliżony do jadu żmii. W czasie użądlenia pszczoła wprowadza 0,012 mg jadu, który wywołuje ból u napastnika. Jad pszczeli jest jednak również niezwykle cennym lekiem wykorzystywanym w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu, gośćca, zapalenia korzonków nerwowych, egzemy, parodontozy, alergii, reumatoidalnego zapalenia mięśnia sercowego, choroby Buergera, zapalenia pęcherza moczowego oraz wielu innych schorzeń. Obecnie jest również cenionym składnikiem wielu kosmetyków o właściwościach odmładzających.